Anemone

Home / Anemone

 

TITLU: Corneliu Baba (1906-1997), “Anemone”

DETALII: ulei pe pânză lipită pe carton, 40/30 cm. Semnat dreapta jos. Semnat și datat pe spate, 1979

DESCRIERE: Corneliu Baba s-a format ca pictor la București, și apoi la Iași, sub influența lui Nicolae Tonitza. Începutul carierei i-a fost marcat de conflicte cu autoritățile vremii, fiind arestat și apoi mutat de la Iași la București. A reușit însă să își construiască un stil propriu și să fie apreciat, mai ales după anii ’60, fără a încălca limitările impuse de momentul politic, dar și fără a abdica de la principiile unei arte de calitate.

Seriile compoziționale cu figură umană tratată într-un expresionism original, precum cea a „Regelui nebun” sau a „Arlechinului”, rămân constante ale creației sale, mai ales în perioada târzie. Operele sale se găsesc în colecții particulare și muzee de artă din toată țara și din străinătate, cu „nucleul” la Timișoara, unde este găzduită Colecția Baba.

Anemonele sunt un subiect care și-a găsit ilustratori pasionați printre cele mai importante nume ale picturii românești, probabil datorită formei lor simple, „curate”, care permite virtuozități de tușă fără să încarce compoziția. Corneliu Baba este, alături de Ștefan Luchian, printre pictorii ale căror interpretări pe tema buchetului de anemone au rămas cele mai relevante reușite ale genului.